Saturday, July 28, 2018

Festivals of India: Joy and Celebration Chapter 9 Solutions & Answer for Class 4

1. What is festival?

Answer: Festival means joy, zeal and meeting each other.

2. What are national festivals?

Answer: National festivals are those festivals that are celebrated by the whole country in the same way.

3. Write the names of national festivals.

Answer: Independence Day, Republic Day, Gandhi Jayanti

4. Where is ‘Yaosang’ festival celebrated?

Answer: Manipur

5. Why do we fast?

Answer: To destroy anger, greed and other evils entered in our mind, we do fast.

6. Why are Rozas done?

Answer: Roza is done to destroy evils from inside us and to self control.

7. Fill in the blanks with suitable words

a) Independence day is celebrated on ………………

Answer: 15th August

b) …………… is celebrated on 2nd October.

Answer: Gandhi Jayanti

c) The story of ……………is associated with Eid-ul-Zuha.

Answer: Ibrahim

d) …………… is a festival of colours.

Answer: Holi

e) Bihu is celebrated in ……………state of India.

Answer: Assam

f) Pongal is the main festival of……………

Answer: Tamil Nadu

8. Make correct pairs of facts from column I and II

I II
a) Pongal 1. Jharkhand
b) Onam 2. Uttar Pradesh
c) Sarhul 3. Punjab
d) Baisakhi 4. Tamil Nadu
e) Makar Sakranti 5. Kerala
f) Ganesh Chaturthi 6. Kashmir
g) Chhat Pooja 7. Maharashtra
h) Navroj 8. Bihar

Answer: a) – 4, b) – 5, c) – 1, d) – 3, e) – 2, f) – 7, g) – 8, h) - 6

9. Put a right against the right and a wrong against the wrong statements given below:

  • a) 26th January is the Republic Day of India (right)
  • b) Ramchandra Ji returned back to Ayodhya on Dussehra (wrong)
  • c) Christmas is celebrated on 25th December (right)
  • d) Holi is celebrated with great enthusiasm in Mathura (right)
  • e) Makar Sakranti is celebrated on 14th of July (wrong)

10. Answer the questions given below

a) Write the story behind Deepawali in brief.

Answer: Ramchandra Ji returned to his kingdom in Ayodhya after an exile of fourteen years then people of the kingdom celebrated it with joy and lightening many earthen lamps called ‘Deepak’. From then we celebrate Deepawali.

b) How is Makar Sankranti celebrated?

Answer: People take bath in rivers and cook Khhichdi food made from a mixture of rice and pulses and distribute and donate to the poor and needy.

c) Which tree is worshipped in Sarhul?

Answer: ‘Saal’ or ‘Teak’ tree is worshipped in Sarhul.

d) Why do the people place dishes in an open area while the celebrating Pongal?

Answer: People place dishes in open area to invite crows. If the crows eat dishes, it is considered as blessing.

e) In the end of which month Eid comes as a gift?

Answer: Eid comes as a gift at the end of the month of Ramjan.

f) When and how is Guru Parb celebrated?

Answer: Guru Parb is celebrated on the occasion of Guru Nanak Jayanti birthday in the month of Kartik. On this day, Sikh people take out huge procession from Gurudara and chant prayers walking.

0 on: "Festivals of India: Joy and Celebration Chapter 9 Solutions & Answer for Class 4"