Sunday, July 22, 2018

India: An Introduction Chapter 1 Solutions & Answer for Class 4

1. What is the position of India according to its area?

Answer: 7th Position

2. What is map?

Answer: A map is a picture of the whole or a part of the earth made on paper or a plane surface with the help of scale and symbols.

3. How we know a river, city or a plain area or a mountain in the map?

Answer: By seeing symbols or sign.

4. Where is Indian Ocean located in our map?

Answer: In the South

5. In which state Punjabi is spoken?

Answer: Punjab

6. In which state Marathi is spoken?

Answer: Maharashtra

7. In which state Bengali or Bangla is spoken?

Answer: Bengal

8. In which state Malyalam is spoken?

Answer: Kerala

9. In which state Tamil is spoken?

Answer: Tamil Nadu

10. In which state Kannad is spoken?

Answer: Karnataka

11. Which is the newest and 29th State of India?

Answer: Telangana

12.Mark on the map of India.

a) The northern most state of India

Answer: Jammu and Kashmir

b) A state located in Central India

Answer: Madhya Pradesh

c) Two states located in Southern India

Answer: Tamil Nadu and Kerala

d) State on the Western Part of India

Answer: Gujarat

13. Make a list of States, where you can see the sea.

Answer:

a) West Bengal b) Odisha
c) Andhra Pradesh d) Tamil Nadu
e) Kerala f) Karnataka
g) Maharashtra h) Gujarat

14. Fill in the blanks: -

a)…………………… direction is represented toward the top of the map.

Answer: North

b) …………………… Ocean is located in the South of India.

Answer: Indian Ocean

c) …………………… and ………………… are the states adjoining Delhi.

Answer: Uttar Pradesh and Haryana


d)………………… language is mostly spoken in Kerala.

Answer: Malyalam

15. How many States and Union Territories are there in India?

Answer: There are 29 States and 7 Union Territories (UT) in India.

16. Why are the maps made?

Answer: To understand the direction

17. Which mountain range is located in the North of the India? Write its name.

Answer: Himalayan Range

0 on: "India: An Introduction Chapter 1 Solutions & Answer for Class 4"