Monday, July 23, 2018

Rivers of India and Their Plains Chapter 4 Solutions & Answer for Class 4

1. From where Yamuna river originates?

Answer: Yamunotri

2. How many types of river are there?

Answer: There are two types of river – 1) Perennial River and 2) Seasonal River.

3. Which river flows through India and Pakistan?

Answer: Indus

4. On which bank of river Nashik is situated?

Answer: Godavari

5. By which two words ‘Punjab” is formed?

Answer: ‘Panch’ + ‘Aab’ where ‘Panch’ means five and ‘Aab’ means water. It means ‘Punjab’ is “The Land of Five Waters”.

6. Write the names of five rivers of Punjab.

Answer: Jhelum, Chenab, Ravi, Beas, Satluj

7. Write the names of rivers of South India?

Answer: Krishna, Kaveri, Godavari, Mahanadi, etc.

8. What are Perennial Rivers?

Answer: Those Rivers which originate from mountains due to melting of ice and have water throughout the year are known as Perennial Rivers. For example – Ganga, Yamuna, Satluj, etc.

9. What are Seasonal Rivers?

Answer: Those Rivers which originate from the mountains but have water in the rainy season only and the other seasons they have no water or less water are known as the Seasonal Rivers. For example – Chambal, Betwa, Godavari, Krishna, Kaveri, Narmada, Tapti, etc.

10. Choose the correct answer for the questions given below:

i) Which are the two rivers that form the northern plain:

a) Narmada-Tapti
b) Krishna – Kaveri
c) Indus – Ganga
d) Chambal – Betwa

Answer: c) Indus – Ganga

ii) On which river is the Bhakhra-Nangal dam built:

a) Satluj
b) Indus
c) Ganga
d) Betwa

Answer: a) Satluj

iii) Where is the Golden temple located?

a) Amritsar
b) Jalandhar
c) Ludhiana
d) Patiala


Answer: a) Amritsar

11. Fill in the blanks:

a) …………………originates due to the melting of ice on the mountains.

Answer: River

b) Narmada and Tapti rivers fall in …………………sea.

Answer: Arabian

c) Allahabad is located on the bank of ……………river.

Answer: Ganga

d) The flow of a river becomes………… as it reaches the plains.

Answer: slow

12. Answer the following questions:

I) What is meant by Himalaya?

Answer: ‘Himalaya’ word comes from two words ‘Ice’ and ‘Home’. So, Himalaya is meant for ‘Home of Ice’.

II) What is a plain?

Answer: The big flat, level pieces of land are called plains.

III) What is a glacier?

Answer: The ice which is present on the peaks of the mountains and when the ice moves due to the gravity known as glacier.

IV) What is a Mountain?

Answer: Very high elevated land part which is more than 600 meters above from the sea level called mountain.

0 on: "Rivers of India and Their Plains Chapter 4 Solutions & Answer for Class 4"