Wednesday, August 01, 2018

Administration of India Chapter 11 Solutions & Answer for Class 4

1. Where the first factory of British was established?

Answer: British established their first factory in Surat, Gujarat.

2. What is Democracy?

Answer: Democracy means the government elected by the people.

3. How many parts of our government?

Answer: There are three main parts of our government – Executive, Legislative and Judiciary.

4. Write the name of lower house of our parliament.

Answer: Lok Sabha

5. Where is the residence and office of president of India?

Answer: Rashtrapati Bhavan

6. When the constitution of India came into effect?

Answer: The constitution of India came into effect on 26th January, 1950 which is celebrated as the Republic Day.

7. Choose the correct answer for the questions given below:

i) Which city was the first capital of India during the British rule?

a) Delhi
b) Surat
c) Kolkata
d) Ahmedabad

Answer: c) Kolkata

ii) Who was the head of our constituent assembly?

a) Dr. Rajendra Prasad
b) Jawaharlal Nehru
c) Sardar Vallabh Bhai Patel
d) Dr. Bhim Rao Ambedkar

Answer: a) Dr. Rajendra Prasad

8. Which is our national game?

a) Cricket
b) Football
c) Hockey
d) Volleyball

Answer: c) Hockey

9. How many states are there in India?

a) 28
b) 29
c) 30
d) 32

Answer: b) 29

10. Fill I the blanks –

a) The first capital of British in India was ……………

Answer: Kolkata

b) India got freedom on 15 August ……………

Answer: 1947

c) All citizens of India over……… years of age have a right to cast a vote.

Answer: 18

d) Lok Sabha and …………are two main houses in Indian Parliament.

Answer: Rajya Sabha

e) The first citizen of India is……………

Answer: President

11. Answer the question given below:

A) What is a constitution?

Answer: A constitution is a collection of rules, power sharing and work of different departments which decide the administration of the country and working of Government.

B) When was the constitution of India adopted?

Answer: The constitution of India was adopted on 26th November, 1949 by the Constituent Assembly.

C) Which is the highest court in India?

Answer: Supreme Court is the highest court in India.

0 on: "Administration of India Chapter 11 Solutions & Answer for Class 4"